Masalah Payudara

1) Masalah payudara tidak pejal (bukan payudara kecil)

Ini adalah masalah yang sering berlaku kepada wanita terutama mereka yang sedang cuba menurunkan berat badan atau yang menyusukan anak atau sering mengamalkan pemakanan jamu (yang panas).  Payudara boleh dipejalkan kembali dengan memakan makanan yang boleh boost estrogen seperti soya dan sebagainya.  Di tempat kami, rawatan akan dimulakan dengan kaedah penyelarasan hormon payudara diikuti dengan firming treatment.  Masa yang diambil untuk payudara kembali pejal adalah cepat.

2) Masalah payudara kendur (sagging)

Payudara sagging biasanya disebabkan faktor usia, cara pemakaian bra yang salah, akibat penyusuan dan weight loss.  Bagi payudara yang sagging, bergantung kepada keadaan payudara tersebut, kami biasanya akan buat rawatan lifting dan cosmetic acupuncture. Payudara perlu di lift up dan kemudian dibentuk kembali. Mereka yang mengalami masalah ini adalah sangat disarankan untuk membuat urutan payudara (yang akan kami ajarkan ketika rawatan di tempat kami).

3) Masalah payudara kecil atau ‘flat’

Keadaan payudara begini berlaku kerana masalah ketidakseimbangan hormon (puberty terganggu/terbantu).  Pengamalan pemakanan jamu yang bersifat panas dari masa remaja juga boleh mengakibatkan keadaan demikian.  Rawatan yang sering kami lakukan ialah rawatan pelarasan hormon dan rawatan boost up breast.  Telah ramai mereka yang mempunyai keadaan breast begini yang dapat kami bantu dengan teknik rawatan tersebut.

4) Masalah payudara kendur dan kecut (mengecil)

Ini sering terjadi kepada para ibu yang telah habis tempoh penyusuan.  Bagi masalah ini, kami akan buat rawatan menambah isi payudara dan lifting up treatment.

5) Masalah payudara mengecut (tapi tidak kendur)

Bagi masalah ini, ia boleh terjadi kepada wanita yang berumur 35 tahun keatas disebabkan hormon estrogen yang berkurangan. Rawatan yang disyoran adalah rawatan boost estrogen, cosmetic acupuncture serta therapeutic reflex.

6) Payudara Besar

Payudara besar berbanding saiz badan adakalanya menyebabkan sakit belakang dan ada wanita yang merasa tidak selesa serta malu.  Kami juga menyediakan rawatan untuk mengecilkan payudara.  Kesan pengecilan adalah cepat kerana mengecilkan payudara adalah lebih mudah dari membesarkan payudara:)

 

ARECA Breast Treatment Centre,
133-1 Jln Tmn Komersil Senawang 1,
Tmn Komersil Senawang,
70450 Senawang.

Tel: 0129724938

Waktu operasi:

Isnin: tutup.
Selasa: 12 tgh - 7 mlm
Rabu hingga Ahad: 10 am - 7 mlm